Verbouwing Tienhoven
Hoe maak je van een wat oudere chalet een zeer duurzame woning?
Al in het eerste gesprek met de opdrachtgeefster en de bouwer werd duidelijk dat iedereen dezelfde visie voor ogen had voor deze woning: alle materialen moeten zoveel mogelijk biobased zijn en de ruimtes zouden opener en rustiger moeten zijn.
Ruimtelijk is de grootste winst behaald door een duidelijke structuur aan te brengen. Vooral in een kleine woning is helderheid van ruimtes belangrijk zodat het niet rommelig oogt. Met op specifieke plekken uitzicht en licht, contact met buiten, maar ook met een hoekje waar je je even terug kunt trekken.
De keuken, die voorheen in het midden van de woning zat, komt aan de zijkant van het huis met een panorama uitzicht door het hoekraam. De slaapkamer in de nieuwe aanbouw kan heel ingetogen blijven: een plek om te slapen met een mooi uitzicht en twee openslaande deuren naar het terras en de tuin. Alle kleding en spullen krijgen een plek in de gang waar een grote kastenwand voor voldoende bergruimte zorgt. Vanuit die ene gang zijn ook de badkamer, toilet en werkplek te bereiken. Het verlaagde plafond komt nergens meer terug waardoor het schuine dak te zien is en de ruimtes door de hoogte groter aanvoelen.
Met deze renovatie en aanbouw wordt niet alleen de uitstraling compleet anders, maar ook het binnenklimaat wordt enorm verbeterd. Ecologisch bouwers Chris en Dave zorgen ervoor dat de materialen die zij toepassen zo biobased mogelijk zijn: houtvezelisolatie, leemstuc binnenafwerking, kurk, Finti houten kozijnen, en ga zo maar door.
Deze opdracht begon met de vraag om alleen de aanbouw te ontwerpen. Al pratend kwamen we snel tot een nieuwe indeling zodat de ruimtes beter benut worden en gedurende het bouwproces blijven verbeteringen doorgevoerd worden.
Dus het korte antwoord op bovenstaande vraag is: Door de ambities zowel qua materiaalgebruik als qua ruimtelijke mogelijkheden érg hoog te leggen. Een project om blij van te worden!